Sov gott under bar himmel – vildmarkscamping i fjällen

Vildmarkscamping är en fantastisk upplevelse för den som vill komma bort från stadens ljud och ljus och uppleva naturen på ett nära sätt. Att sova under bar himmel ger en känsla av frihet och närhet till naturen som man sällan upplever annars. Men för att det ska bli en lyckad upplevelse gäller det att tänka på vissa saker. I den här artikeln ger vi dig tips på hur du kan ha en bekväm och trygg natt utomhus.

Fördelar med att campa under bar himmel

Att campa under bar himmel har många fördelar. För det första är det en billig och enkel lösning för den som vill ut i naturen. Du behöver inte boka någon campingplats eller betala någon avgift. För det andra får du en helt annan närhet till naturen än om du sover i en tältduva eller husvagn. Du hör ljuden från skogen, ser stjärnorna på himlen och känner vinden i ansiktet. Och för det tredje är det en utmaning som kan ge en känsla av stolthet och tillfredsställelse när man lyckas.

Så väljer du den bästa campingplatsen

För att hitta den bästa platsen att campa på gäller det att tänka på några saker. För det första bör du välja en plats som är plan och torr. Du vill inte vakna upp med blöta kläder eller liggunderlag. För det andra bör du välja en plats som är skyddad från vind och regn. Tänk på att vindriktningen kan ändras under natten och välj därför en plats som är skyddad på flera sidor. För det tredje bör du välja en plats som är lagom avskild. Du vill inte ligga för nära en stig eller en annan plats där det kan vara mycket folk.

Packa rätt utrustning

Att packa rätt utrustning är avgörande för att få en bekväm natt utomhus. För det första bör du ha en bra sovsäck som passar för klimatet du ska sova i. För det andra bör du ha ett bra liggunderlag som ger isolering mot marken och gör att du sover mjukt och skönt. För det tredje bör du ha en bra lampa så att du kan se när det är mörkt och för 

att du kan orientera dig om du behöver gå upp på natten. Utöver detta kan det vara bra att ha med sig en filt eller en extratröja för att hålla sig varm om det blir kallt under natten.

Att tänka på för att sova tryggt under bar himmel

Att sova under bar himmel kan vara både tryggt och säkert, men det finns också saker du bör tänka på för att minimera riskerna. För det första bör du välja en plats som är säker från vilda djur. Om det finns risk för björn eller varg i området bör du välja en annan plats eller ha med dig en björnspray för extra trygghet. För det andra bör du vara förberedd på att det kan bli kallt under natten, särskilt om du befinner dig högt upp i fjällen. Se därför till att ha med dig tillräckligt med kläder och utrustning för att hålla dig varm och torr. För det tredje bör du se till att ha tillräckligt med vatten och mat med dig, särskilt om du befinner dig på en avlägsen plats där det kan vara svårt att hitta mat och dryck.

Att sova under bar himmel är en fantastisk upplevelse som kan ge en närhet till naturen som man sällan upplever annars. Genom att välja rätt plats, packa rätt utrustning och tänka på säkerheten kan du få en bekväm och trygg natt utomhus. Så ge det en chans och upptäck fördelarna med att campa under bar himmel!