Säkerheten vid jakt

Något som alltid är aktuellt är säkerheten vid jakt. Det går inte att påminna för ofta om detta. När det är tid för jakt så är det klart att vi är förväntansfulla då vi ska få ge oss ut i skogarna. Det gäller att vi är förberedda på allt och så även på säkerheten kring jakten.

Det allra första som du ska kolla upp är hur din försäkring gäller om något skulle hända. Det är bra om det är en ansvars- och olycksfallsförsäkring. genom din jägarexamen har du fått lära dig grunderna för jakten och säkerheten och det är en stor fördel att ha sitt sunda förnuft med sig. Stressa inte upp dig utan ta det lugnt och metodiskt när du är ute på jakt. Vapnet är en av de största riskerna med jakten. Alltid patronläge tomt då vapnet inte använd. Om du har ett brytvapen så ska det vara brutet då det inte används. Skaffa dig bra remmar då du ska bära ditt vapen längre sträckor. Du kan hitta bra hjälpmedel på nätet som gör det bekvämare och säkrare att bära ditt vapen i skogen och oländig terräng.

Något annat som är viktigt vid jakt är synbarhet. Om det är många som jagar tillsammans så se till att alla har synbar klädsel med signalfärg. Även hundar bör märkas på något sätt så de syns väl bland vegetationen. Sätt även hundpejl så ni har bar koll på er jakthund. var också uppmärksam på andra som kanske kan vistas i naturen. Det är inte alla som kanske har koll på att det är jaktsäsong. När ni kliver av från väg så kan skyltar sättas upp att det pågår jakt i skogen. Se till att påminna varandra om den viktiga säkerheten vid jakt. Det tål att upprepas hur många gånger som helst.