Fiske för nybörjaren

Fiske är en sport såväl som en fritidsaktivitet som lockar många till floder, sjöar och havet. Det finns många olika sätt att fiska och kan till synes vara svårt att ge sig in i och faktiskt få bra resultat. Men så länge man kommer in med ett intresse och en vilja att lära sig kan även nybörjare ha en riktigt bra stund på sin första fisketur.

Fiskespöet är självfallet det viktigaste verktyget i alla fiskares arsenal och det är bra att lära lite mer om dessa för att hitta ett som passar nybörjare och den typ av fiske man vill prova på.

Mete är den enklaste formen av fiske när det kommer till själva utrustningen då spöet mer eller mindre en lång ”pinne” med en lina fastsatt längst ut. Trolling är dock något många har provar på först och där använder man kastspön med rulle. Priset är ju den stora frågan för många men som nybörjare kan man få ett fullt fungerande spö för bara några hundralappar. Vill man sedan ge sig ut mer och oftare kan det vara smart att köpa något lite dyrare och mer rejält.

Börjar man titta på drag kan man lätt bli något överväldigad som nybörjare. Det finns mängder av drag i flera olika kategorier på marknaden idag och olika drag är designade för att locka olika sorters fiskar. Att köpa ett set med olika drag är absolut ett sätt att gå till väga, men om man vet var man planerar fiska och vilka fiskar som finns där kan man även kolla upp vilka drag som lämpar sig bäst redan från början.

Ju mer man vet om den fisk man försöker fånga desto lättare blir det att välja en bra plats och hur man ska göra för att lättast locka till sig den. Att göra lite efterforskning innan fisketuren är därför ingen dum idé.