Jaga i fjällen

Många jägare gillar att resa för att jaga och då är siktet inställt på fjällen. I fjällvärlden kan du jaga året runt bara du har rätt utrustning och vi vet hur du kombinerar det man annat roligt så att hela familjen kan följa med!

Skidresor

Varför inte satsa på skidresor i kombination med jakten? Under vintern kan du besöka fjällen för att jaga ripa eller tjäder. Medan barnen och partner är i backarna med slalom och snowboards kan du ta fram längdskidorna och ge dig ut i skogen. Ripjakt som finns som en bokningsbar aktivitet i många fjällstäder. Eftersom du inte tillhör ett jaktlag i fjällen måste du undersöka noggrant var du får jaga och inte. Alternativt är att titta runt på forum och hitta ett jaktlag som är villig att bjuda in dig under några dagar.

Ripa jagas bäst med apporterande hund som kan hämta bytet du fäller, många som gillar fågeljakt har retrievers eller spanielhundar som följer med på jakten. Ska hunden med är det viktigt att snödjupet inte är för stort, då kan hunden inte komma fram.

Vandringsäventyr

Vill du få det bästa av två världen kan du vandra med familjen ena dagen och jaga nästa. Under vår och sommar är fjällvärlden fantastisk och det finns många grupper att ansluta sig till. Det är helt annorlunda att jaga i fjällen gentemot vanlig skog. Här är avstånden långa och vädret kan förändras snabbt. Även du som van jägare borde jaga i grupp om du inte har varit på fjällen tidigare. Se till att du vet vilka områden där det sker renskötsel, du kan störa hjorden om du inte jagar försiktig.

Är planen ändå att jaga själv ska du alltid meddela när du ska åka, när du kommer tillbaka och var du ska gå. Ha med karta och kompass och hitta erfarna människor att diskutera din rutt med innan du ger dig av. De som jagat där länge kan ha många bra tips.